середу, 9 вересня 2009 р.

стронґовський - біографія



стронґовський (Стронґовський Ілля Юрійович, первісно - за прізвищем батька – Дейнеґа. Родина походить з Польщі). Письменник, перекладач, літературтреґер, дизайнер. Народився в Житомирі 25 травня 1982 р. Скільки було сили навчався в Житомирському інституті підприємництва та сучасних технологій (ІПСТ) та Житомирському державному університеті ім. Івана Франка (спеціальність: редактор освітніх видань, 2004-2008). Одружений. Виховує доньку. Друкувався в самвидаві (складні, колективні збірки), інтернеті, часописах «Четвер», «Березіль», антологіях «Українського самвидаву 2000-2004» (К., Буква і Цифра, 2004), «Дві тонни» (К., Маузер, 2007) тощо. Автор поетичної збірки «Глибоковроті» (К., Факт, 2006). Переклав «Бійцівський клуб» Чака Палагнюка (Х., Фоліо, 2007) та «Поштамт» Чарльза Буковскі (К., Факт, 2008). Видавництво «Факт» в перекладі стронґовського перемогла на конкурсі Книжка року 2008 у номінації «Красне письменство - Сучасна зарубіжна проза».
 Колишній учасник кількох потужних житомирських літоб’єднань («Мистецька ґільдія "Nеабищо"» – співзасновник, «Оксія»). Організатор та учасник численних мистецьких акцій в Україні та Росії, літературного фестивалю «Молода Республіка Поетів» (Львів, Форум Видавців, 2005-2006, 2008). 
У статті «Повернення в літературу» («Високий Замок») Божена Городницька пише: «Він не вказує свого імені, а прізвище пише з маленької літери. Він, тобто «стронґовський» — окрім особистості, ще й бренд, над яким сам автор працює кілька років. Рецензії та відгуки на його творчість або захопливі, або нищівні. «У кожному його вірші так багато “якання”, що мимоволі думаєш: чудово, що в українській поезії з'являються поети, яких не цікавить нічого, крім власної персони», — казав про Стронґовського літературний критик Андрій Бондар. Пірсинг, люлька і шкарпетки різних кольорів — елементи іміджу поета.» 
Блоґ стронґовського: www.strongowski.livejournal.com
Е-mail стронґовського: xmel@ukr.net
Про автора можна дізнатися більше: 

http://uk.wikipedia.org/wiki/Стронґовський_Ілля_Юрійович
http://litakcent.com/author/strongovski
http://www.fact.kiev.ua/articles/article_177/
http://ukr.mediaport.ua/news/statiy/17289
http://zhzh.info/publ/4-1-0-553


стронґовський. «Глибоковроті». — К.: Факт, 2006.






Чак Палагнюк. «Бійцівський клуб» / Переклад cтронґовського. – Х.: Фоліо, 2007.


Чарльз Буковскі. Поштамт / Переклад cтронґовського. – К.: Факт, 2008.



Титулки різних складнів із творчістю стронґовського.



Олег Левченко, дівчина з Житомира, Юрій Винничук, стронґовський (Київ, листопад 2003)



Олег Левченко, Микола Рябчук, стронґовський (Київ, листопад 2003)

Немає коментарів: