неділю, 30 серпня 2009 р.

Аліна Небельмес. Львів і Книгбург. Короткі підсумки

Львів і Книгбург. Короткі підсумки
Книгбургом цього року називають 14-й Форум видавців, що відбувався 13-16 вересня у Львові. Справді Форум видавців у Львові – це найбільший книжковий ярмарок в Україні, найбільший в світі ярмарок української книги, унікальне поєднання ярмарку з бізнесовими, культурними, освітніми, просвітницькими, соціальними та розважальними заходами. Та львівському Форуму видавців тісно. І уже давно…

Статистика цьогорічного Форуму свідчить: 785 зареєстрованих учасників, в т.ч. видавництв - 253, кількість заходів у програмі - 286, ЗМІ - 233, журналістів - 545. Це основні показники Форуму видавців. Кількість відвідувачів Форуму та літературного фестивалю - майже 60 000 осіб.

Щороку до вересня видавництва намагаються надрукувати літературні новинки. З презентаціями «найсвіжіших» книжок на Форум приїхали зірки української літератури - Оксана Забужко, Андрій Курков, Юрій Андрухович, Таня Малярчук, Сергій Жадан, Ірен Роздобудько, Андрій Кокотюха, Світлана Поваляєва...

Почесний гість Форуму - директор найвідомішого в світі Франкфуртського міжнародного книжкового ярмарку (1975-2000), людина-легенда, засновник міжнародного ярмаркового руху Петер Вайдгаас, який провів семінар «Франкфурт, або завдання книжкових ярмарків» у перший день Форуму.

Компетентне журі чотирнадцятого конкурсу «Книга форуму-2007» (62 особи - провідні діячі науки і культури, журналісти, письменники, громадські діячі, публічні особи) - обрали 20 найкращий книжок з-поміж надісланих на конкурс (а їх було понад 400). Та цього року не назвали володаря Гран-прі, зате вручили спеціальні відзнаки та нагороди, зокрема від Міжнародного благодійного Фонду «Україна 3000» та Посольства Республіки Польща в Україні.

 

Нові письменники на Форумі

Другий міжнародний літературний фестиваль у межах 14 Форуму Видавців відзначився новою плеядою закордонних авторів, які ще не бували на Форумі. Фестиваль проходив під гаслом «Різні Європи - різні літератури». Справді, акція цього року об'єднала понад 50 авторів із різних регіонів Європи. Вперше літературний фестиваль в Україні охопив таку широку географію: Німеччина, Австрія, Польща, Литва, Росія, Білорусь, Болгарія, Хорватія, Сербія. За 3 дні фестивалю пройшло близько 50 літературних акцій. Цього року акцент робився на письменниках із балканських країн.

Гостями фестивалю була одна із зірок польської літератури Катажина Грохоля та головний редактор російської служби радіо «Свобода» Пьотр Вайль. Окрім них - живий класик австрійської літератури Манфред Хобот, зірка сучасної німецької прози Марсель Байєр, культовий польський письменник-детективіст Марек Краєвський; сербський белетрист Горан Петрович, якого вважають «номером два» після Павича, яскравий і провокативний болгарський письменник, автор «іронічної прози жахів» Алек Попов, геніальний хуліган хорватської літератури Зоран Ферич та інші.

 

Марафони, виступи, слем...

Ще ширшою, ніж торік, була палітра фестивальних акцій: авторські вечори, книжкові презентації, читання-тандеми, поетичні марафони, літературні виступи на відкритій сцені, дискусії, концерти, гепенінґи, поетичний слем, відеопокази. В межах Фестивалю відбулися два окремі літературні підпроекти: «Поетичний андеґраунд» та «Молода республіка поетів» (читання-марафон українських поетів нової хвилі: Любов Якимчук, Павло Коробчук, Леся Мудрак, Галя Ткачук, Світлана Богдан, Софія Сітало, Олег Левченко, Дмитро Лазуткін, Катерина Бабкіна, Катерина Калитко, Олеся Мамчич, Богдан Горобчук, Олег Коцарев, Олег Романенко, Юлія Стахівська).

Цього року також вперше у Львові відбувся літературно-музичний концерт «Зіркова proza.ua», участь в якій взяли відомі українські гурти «Бумбокс», «Qarpa». У цьому заході Ірена Карпа виступила, як співачка, а не письменниця. Літератори Любко Дереш, Юрій Винничук, Юрко Покальчук, Володимир Єшкілєв читали свої твори для кількатисячного натовпу на площі Ринок.

 

Підтримка влади, зірок, бізнесу

Вперше відчутно допомогли Форуму видавців лише цього року. Львівська ОДА та міська влада на фінансування книжкового ярмарку «виклали» по 150 тисяч гривень кожна. Пані Коваль зазначила, що «без них нічого б не сталося».

У любові до книги зізналася Катерина Серебрянська, олімпійська чемпіонка з художньої гімнастики, яка приїхала на Форум не тільки підтримати програму дитячого читання «Книгоманія», але й презентувати свою першу книжку.

З представників бізнесу Олександра Коваль особливо відзначила ТМ «Бучач» та компанію «Кока-кола». Вперше форум відчутно підтримали відомі бізнесові структури.

Серед українських VIP-персон у перший день Форуму завітала перша леді України Катерина Ющенко. Вона прибула на Форум не лише для того, щоб купувати книжки, а й презентувати їх. У Палаці мистецтв дружина президента презентувала 5 книг про Голодомор 1932-33 років. Видання побачили світ за підтримки фонду «Україна 3000», їх мають намір розповсюдити по усіх бібліотеках України.

Через день з неофіційним візитом до Львова приїхав Президент України. Накупував книжок, розповів, що уряд Януковича не поважає «ні книжку, ні слово», оскільки «не використовує грошей, що призначені на підтримку української книги». З його слів, за 2006 рік було використано лише дві третіх від цих коштів. Хоча Янукович та Богуцький надіслали урядові телеграми з привітанням Форуму. Більше про політиків писати не хочеться.

 

Форум як рукавичка

Як і два роки поспіль, книжкові ятки заполонили не лише Палац мистецтв і подвір'я палацу Потоцьких, а й алею на проспекті Свободи. Рух транспорту по вулиці Коперника на чотири дні обмежили. Скоро доведеться перекривати не лише Коперніка, Форум розростається.

«Форум розростається, але те, що через брак приміщень він «виливається» на вулицю, робить його не стільки Форумом видавців, як акцією книгорозповсюдження. На ятках важко уявити серйозний бізнес. Тому щоб він був, треба шукати відповідне приміщення. А його нема. І тут не винна ані команда Форуму, ані читачі чи видавці, а інфраструктура Львова і влада, яка відбувається обіцянками», - так охарактеризував у коментарі ZAXID.NET проведення 14 Форуму видавців у Львові координатор Міжнародного літературного фестивалю Остап Сливинський.

І хоча Петер Вайдгаас високо оцінив роботу львівського книжкового ярмарку і заявив, що він проводиться на доброму міжнародному рівні, все одно йому затісно у тих приміщеннях.

І на останок, Форум проходить у Львові вже 14-й рік поспіль, але, як не прикро підсумовувати, усі намагання організаторів покращити українське книгодрукування та розповсюдження за ці роки практично нічого не дали. Можливо, за цей рік, до наступного 15 Форуму, стануться зміни. Так, кандидат у народні депутати України від блоку НУ-НС, відомий співак Святослав Вакарчук пообіцяв на Форумі, що зробить усе можливе, аби україномовна книгоіндустрія розвивалася.

Поживемо - побачимо...

 
Фото з сайту www.prezident.gov.ua

Аліна Небельмес ZAXID.NET


Джерело: Аліна Небельмес. Львів і Книгбург. Короткі підсумки // http://www.zaxid.net/article/5747/

Немає коментарів: